WIKI LOVES MONUMENTS - ВИКИ ВОЛИ СПОМЕНИКЕ

Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments, WLM) је међународно фото-такмичење у фотографисању непокретног културног наслеђа. До сада је прикупљено више стотина хиљада фотографија и постављено је неколико рекорда.

Свако може да учествује, без обзира на искуство у фотографисању. Важно је поштовати пар основних правила и уз праћење корак-по-корак сликовитих упутстава, за само неколико минута послаћете ваше фотографије. Слање фотографија могуће је само током септембра месеца, а фотографисање је дозвољено било када (можете користити чак и архивске фотографије).

Приликом фотографисања слободно примените нека од практичних упутстава и будите оригинални. Играјте се са светлошћу, бојама, детаљима и композицијама. Међутим, водите рачуна о безбедности и упозорењима.

Основна правила

Постоји неколико правила на која треба да обратите пажњу.

  • Фотографија мора да буде Ваше аутроско дело.
  • Фотографија може да буде направљена било када (чак и пре почетка такмичења), али слање на конкурс је искључиво током септембра месеца 2023. године.
  • Током слања, фотографије објављујете је под условима CC BY-SA 4.0 лиценце.
  • Да би сте послали фотографије, неопходно је да имате налог на сајту Викимедијине оставе (Wikimedia Commons). Упутство за отварање налога, са сликовитим приказом, дато је на овом линку.
  • Фотографије шаљете искључиво путем овог линка, како би сте искористили техничке погодности и олакшице при слању. Поступак слања фотографија, са сликовитим приказом, дато је на овом линку
  • Дозвољено је фотографисање само оних непокретних културних добара (цело добро, детаљ, композиција ...) која се налазе на посебним списковима. Све информације о списковима и категоријама културних добара, погледајте на овом линку
  • Дигиталне манипулације не смеју да заварају гледаоца. Исправљање недостатака, нека подешавања боје и друге мање измене су прихватљиве.

Поред тога, постоји неколико практичних правила:

  • Требало би да имате активирану е-маил адресу на Викимедијиној остави како би могли да вас контактирамо ако освојите награду!
  • Ако се фотографија из било ког разлога избрише, аутоматски се дисквалификује из такмичења.
  • Одговорни сте за поштовање закона приликом снимања и постављања фотографије. Водите рачуна да приликом фотографија не узнемиравате приватност одраслих и деце.

Напомене о ауторским правима

Имајте на уму веома важна правила пре него што поставите било коју фотографију. Све фотографије морају бити ваш рад. Све фотографије ће бити проверене и упоређене са фотографијама доступним широм интернета. Ако нека фотографија није ваше лично дело, биће трајно избрисана са Викимедијине оставе.

Награде и изложба

Више о наградама и изложби погледајте на посебној страници из менија.